Gastouderopvang
Wereld vol fantasie


Gastouderopvang Wereld vol fantasie voldoet aan eisen uit de Wet kinderopvang, zoals:
• Aangesloten bij een gastouderbureau
•Een gastouder diploma
• Een geldig en geregistreerd diploma kinder EHBO
• Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
• Geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRKP nummer)

Openingstijden


Wereld vol fantasie is geopend op:
maandag, dinsdag en donderdag: 7.00-17.00 uur.
Andere tijden alleen na overleg.

Dagindeling

Ik vind het belangrijk dat kinderen een vast dagritme aanleren. Om die reden probeer ik zoveel mogelijk met een vaste dagindeling te werken.
Daarnaast is er altijd aandacht voor de individuele behoefte van uw kind. Natuurlijk hebben de baby's hun eigen dagritme en daar wordt ook rekening mee gehouden.

07.00 – 08.00: De kinderen worden gebracht/ontbijt*
08.10 – 08.45: Wij brengen de schoolgaande kinderen naar school
09.00 – 10.00: Vrij speelmoment
10.00 – 10.30: Hapje & sapje **
10.30 – 11.45: Gezamenlijke activiteiten: peuterdans of peutergymnastiek met lekker veel beweging/ wandeling
12.00 – 12.30: Lunch*
12.45 – 14.15: Rustmoment: kinderen die willen slapen, gaan naar bed/ boekjes lezen/ knutselen
14.30 – 15.30: We halen de kinderen van school af
15.30 – 16.00: Hapje & sapje
16.00 – 16.45: Speelmoment
16.00 - 17.00: Samen speelgoed opruimen
17.00: De kinderen worden opgehaald

* Het ontbijt bestaat uit bruin/volkoren brood met het liefst hartig beleg: kaas, ham, worst enz. Maar er is ook pindakaas, jam, hagelslag. Uw kind mag zelf uitkiezen wat hij graag wil eten. In de ochtend drinken we liefst thee of melk, maar er is ook ranja, water.
De lunch is vergelijkbaar met het ontbijt, maar kan soms wat meer uitgebreid zijn (gekookte/gebakken ei, pannenkoeken, soep, tosti).
** Hapje & sapje dat zijn de tussendoortjes. In de ochtend krijgen de kinderen altijd vers fruit of groente: appel, peer, druiven, kiwi, banaan, aardbeien, pruimen, meloenen, mandarijnen, komkommer, tomaat, paprika, wortel. Dit is afhankelijk van het seizoen. Baby's krijgen het meegenomen potje of fijn geraspt fruit.
In de middag mogen de kinderen naast het fruit/groente een cracker met kaas, pindakaas of soepstengels.
Kinderen mogen een keer per dag een koekje/snoepje, rozijntjes, ijsje, indien de ouders dat goed vinden.
We eten altijd aan de tafel en proberen samen de tafel te dekken en opruimen.

Binnenspelen:

Binnen spelen kinderen met het speelgoed dat in de opvang aanwezig is. Er is voor iedereen wat: poppen, blokken (duplo, lego, kapla, houten blokken), verschillende huisjes met diertjes en poppetjes, auto's/treintjes, knuffels, een keukentje met gerei, winkeltje, ballen, puzzels, muziek instrumenten, verkleedpakken en nog meer. Het speelgoed wordt regelmatig gewisseld zodat de kinderen telkens wat anders hebben om mee te spelen.
Daarnaast mogen ze altijd zelf uitkiezen waarmee ze graag willen spelen.
De baby's mogen veilig in de box spelen met verschillende soorten babyspeelgoed. Ze zitten ook regelmatig bij mij op schoot, om te knuffelen, rond te kunnen kijken en deel te nemen aan de activiteiten. Naarmate ze groter worden mogen ze op een kleedje (altijd onder toezicht), om te leren kruipen en spelen.

Naast het speelgoed vind ik het heel belangrijk dat kinderen ook samen met andere kinderen leren spelen, delen en op hun beurt leren wachten. Daarom doen we regelmatig een spelletje samen. Dit varieert van een boordspel tot een interactief groepsspelletjes (zakdoekje leggen, verstoppertje spelen, stoelendans enz.). We doen graag aan kindergym en kinderdans om lekker te kunnen bewegen. Daarnaast zingen we veel liedjes.
Knutselen zijn een van de meest gewilde activiteiten. Lekker verven, knippen, plakken, stickers plakken, kleien dat is altijd een feest.
Er wordt hier regelmatig een bezoek gedaan bij de bibliotheek, om mooie en spannende boeken uit te lenen. Ik lees interactief (met liedjes, bewegingen en accessoires) voor een extra beleving bij de kinderen. Kinderen hebben daarbij heel veel pret en voelen zich nog meer betrokken bij het verhaal.

Ik probeer zo mogelijk veel met thema's te werken, zoals: Sinterklaas, Kerst, Pasen, vakantie, seizoenen, moeder/vader/oma & opa dag, Koningsdag enz. Met de verjaardagen of bijzondere gelegenheden van de familieleden proberen we altijd wat moois te maken.
We vieren altijd verjaardagen van alle kinderen, daarbij eten we wat lekkers (taart, cupcakjes, ijsjes, speciale toetjes, die ik zelf maak) en krijgt het jarige kind een cadeautje. Er is hier dus vaak feest.Buitenspelen:

Met mooi weer zijn we voornamelijk buiten. We spelen met mooi weer in onze eigen tuin, waar we gebruik kunnen maken van een trampoline, glijbaan, zandbak, fietsjes, en zwembadje. We gaan ook regelmatig op pad, zoals naar verschillende speeltuinen (Vos&Bos, Margriet speeltuin, speeltuinen in de wijk), kinderboerderij (in Hoogezand en Winschoten), bibliotheek of gewoon lekker simpel door de wijk, op zoek naar mooie planten en insecten. Met warm weer worden kinderen regelmatig ingesmeerd met de zonnebrandcrème. Er is altijd zonnebrandcrème op de opvang aanwezig, maar het liefs een eigen meenemen.
Ik wil er graag voor zorgen dat ieder kind zich op zijn gemak voelt en met plezier bij mij komt.
Verzorging, Hygiëne:

Vanzelfsprekend is mijn huis schoon, zodat uw kind in een schone en veilige omgeving kunnen spelen. Alle ruimtes waar uw kind verblijft, worden dagelijks schoongemaakt. Beddengoed wordt regelmatig gewassen.

Kinderen worden geleerd om hun handen te wassen na het bezoek aan het toilet/potje. Vóór het eten en na het eten wassen we ook altijd onze handjes en maken de mondjes schoon. Hetzelfde geldt na het buitenspelen.
Baby's worden meerdere malen per dag verschoond. Voor het slapen gaan krijgen ze altijd een schone luier. Kinderen met gevoelige/ geïrriteerde huid krijgen extra aandacht en verzorging.
Kinderen die zindelijk beginnen te worden krijgen extra aandacht. Natuurlijk gaan we eerst met de ouders over de juiste aanpak hebben.

Door het buitenspelen kan de kleding van uw kind nat of vies worden. Daarom is reserve kleding in de tas handig.

Luizen in de opvang:
Het is vanzelfsprekend dat alle kinderen goed verzorgd zijn. Een keer in de maand voer ik een luizencontrole bij alle kinderen uit. De meeste uitbraak van luizen is na de zomer en kerstvakantie, meestal bij de schoolgaande kinderen. Luizen zijn vrij onschuldige beestjes, maar wie ze een keer heeft kan daar veel werk aan hebben. Daarom wil ik het graag voor iedereen voorkomen. Mocht het zijn dat uw kind luizen heeft, dan moet het binnen 1 uur opgehaald worden en direct behandeld met luizen shampoo en 14 dagen gekaamd met een luizen kam. Uw kind is weer welkom op de opvang als het luizen en
neten vrij is. Bij een uitbraak van luizen, worden alle ouders op de hoogte gesteld en wordt hen verzocht om hun eigen kinderen te controleren. De opvang wordt zorgvuldig schoongemakt, om verdere besmetting te voorkomen. Indien mijn eigen kinderen luizen hebben wordt de opvang gesloten tot de tijd dat ze weer luizen en neten vrij zijn.


Ziek worden en ziek zijn:

Uw kind kan ziek worden terwijl het bij mij is. Ik overleg dan met u wat we het beste kunnen doen. Als het kind zich prettig bij voelt hoeft u het kind niet op te halen. Mocht de koorts te veel oplopen, of uw kind echt niet lekker zijn ( huilen, niet troostbaar zijn, pijn, overgeven, diarree, oorpijn) dan vind ik wel dat u uw kind moet komen ophalen. Er wordt geen medicatie toegediend zonder voorafgaand overleg met de ouders en zonder het tekenen van het "medicijnen verstrekking" formulier.

Heeft uw kind een erg besmettelijke ziekte, houdt het dan liever nog even thuis om besmetting te vorkomen met andere kinderen. Dit geldt voor waterpokken (als de blaasjes nog niet droog zijn), krentenbaard, diarree (buikgriep), hand- voet- en mondziekte.
Mochten mijn eigen kinderen of ik zelf een besmettelijke ziekte hebben, dan worden alle ouders vanzelfsprekend direct op de hoogte gebracht.